Forbrukslån
Et gratis verktøy for å få
oversikt over lån og kostnader

Forbrukslån – et fleksibelt lån uten sikkerhet

Forbrukslån er en vanlig låneform, og tilbys av de fleste norske banker. Du kan betrakte forbrukslån som et lån uten sikkerhet, noe som kan by på både fordeler og ulemper.

Vi skal her se nærmere på hva forbrukslån er, og hvilke muligheter et lån som dette kan by på. Finn ut om dette er en låneform du kan dra nytte av.

Hva er lån uten sikkerhet?

Forbrukslån er en form for lån uten sikkerhet, noe som betyr at banken du låner pengene av ikke har pant i noe du eier. Når det er snakk om lån med sikkerhet, vil banken vanligvis ha pant i for eksempel bolig, hytte eller annen eiendom.

Om banken har sikkerhet i noe låntaker eier, betyr det enkelt og greit at långiver kan tvangsinndrive pengene om du ikke betaler frivillig. Dette kan skje gjennom tvangsauksjon av bolig eller lignende. Dette vil imidlertid også bety at banken tar en lavere risiko.

Med lavere risiko følger lavere renter, noe som gjør lånet billigere for låntaker. På tilsvarende vis vil lån uten sikkerhet medføre en høyere risiko for långiver, noe som også vil medføre høyere rentesats på lånet.

Både forbrukslån og kredittlån er former for lån uten sikkerhet.

Hva kan lån uten sikkerhet brukes på?

Lån uten sikkerhet kan – i motsetning til lån med sikkerhet – brukes på akkurat det låntaker selv ønsker. Her er det ingen begrensninger, og du kan derfor bruke lånet på alt fra generelt forbruk til forlystelser og ferier.

Mange nordmenn bruker lån uten sikkerhet til å betale uforutsette utgifter. Har for eksempel motorsykkelen eller bilen din sluttet å fungere rett før lønn, må du kanskje ut med et større beløp i verktstedkostnader. Lån uten sikkerhet kan brukes til å dekke dette.

Forbrukslån er også mulig å bruke på en rekke andre ting, som for eksempel refinansiering uten sikkerhet. Her er en oversikt over noen populære bruksområder:

 • Uforutsette kostnader
 • Bryllup
 • Dåp
 • Konfirmasjon
 • Oppussing
 • Ferie
 • Refinansiering uten sikkerhet

Fordeler og ulemper ved lån uten sikkerhet

Før du vurderer å søke om forbrukslån, kan det være lurt å sette seg inn i fordeler og ulemper ved et lån som dette. De største fordelene ved et forbrukslån, er at man kan bruke pengene fritt, og at nedbetalingen som regel er fleksibel.

Du får som regel en nedbetalingsplan du kan forholde deg til, men det er også mulig å innfri lånet raskere. I så fall kan du spare mye penger. En annen fordel med lån uten sikkerhet, er at du ikke trenger å kunne stille med sikkerhet i bolig eller annen eiendom.

Lån uten sikkerhet kan også være både små og store. Man kan som regel låne alt fra noen få tusenlapper til flere hundretusener. Hvor mye du kan låne, vil imidlertid avgjøres av kredittscoren du får i bankens kredittsjekk.

Den største ulempen ved å ta opp lån uten sikkerhet, er at rentene som regel er langt høyere enn for lån med sikkerhet. Dette skyldes altså den økte risikoen banken tar, og kan gjøre at lånet blir dyrt å betjene (og noen ganger vanskelig å betale ned).

Fordeler

 • Stor frihet – lånet kan brukes på det du selv ønsker
 • Fleksibelt – du kan betale lånet tilbake fortere enn avtalt og spare renteutgifter
 • Du trenger ikke å kunne stille med sikkerhet i eiendom
 • Mulighet for å låne både små og store beløp

Ulemper

 • Kan ha høy rente og dyre gebyrer
 • Tilgjengelig lånebeløp vil i stor grad påvirkes av kredittscore

Kan jeg refinansiere forbrukslån?

Ja – det er fullt mulig å refinansiere forbrukslån. Mange sliter med dyre forbrukslån som er vanskelige å bli kvitt på grunn av den høye renten. Dette gjelder særlig smålån. Har du mange dyre smålån, kan du med fordel samle disse ved å betale dem ned med et nytt lån.

Dette nye lånet er altså et større lån som kan dekke dine eksisterende lån. Renten på det nye lånet bør være lavere enn på eksisterende lån, dersom du skal spare mest mulig på refinansieringen.

Man kan potensielt spare mye penger på å refinansiere forbrukslån. Samtidig kan man få mye bedre økonomisk oversikt, siden det blir færre fakturaer og banker å forholde seg til. Ved å refinansiere forbrukslån kan man i mange tilfeller få økonomien på rett kjøl igjen.

Refinansiering uten sikkerhet – eller med?

Et refinansieringslån kan være både med eller uten sikkerhet. Refinansiering med sikkerhet er i de fleste tilfeller det mest lønnsomme alternativet. Dette kan for eksempel være en økning av ditt eksisterende boliglån, der du «baker» lånene inn i boliglånet.

Skal du refinansiere med sikkerhet, forutsetter dette imidlertid at du har fri verdi i boligen. De som har betalt på boliglånet i flere år, og har opplevd verdistigning av boligen, vil i de fleste tilfeller kunne øke boliglånet og refinansiere med sikkerhet.

Det er dog mange nordmenn som ikke har kommet seg på boligmarkedet, eller som ikke har verdi å hente i boligen. Da er refinansiering uten sikkerhet som regel det eneste alternativet. Dette innebærer høyere renter enn ved refinansiering med sikkerhet.

Likevel vil du i de fleste tilfeller kunne spare mye på å refinansiere, selv om lånet er usikret. Ett lån uten sikkerhet er tross alt billigere å betjene enn kanskje ti dyre smålån – i de aller fleste tilfeller.

Hvem kan få lån uten sikkerhet?

Banken stiller visse krav til deg som søker om lån uten sikkerhet. Skal du få innvilget lånet, må du først få en tilfredsstillende kredittscore. Alle banker utfører derfor en kredittsjekk av de som søker etter lån.

Under en kredittsjekk av låntaker vil banken blant annet sjekke at du er gammel nok, og at du har mulighet for å betjene et lån. Her er noen av faktorene som spiller inn når din kredittsjekk regnes ut:

 • Alder
 • Inntekt
 • Næringsinteresser
 • Formue
 • Flytting
 • Gjeld

Er du ung, har mye gjeld, lav inntekt og er selvstendig næringsdrivende, kan dette ha negativ innvirkning på din kredittscore. Det samme gjelder hyppig endring av adresse, en faktor som ofte kobles sammen med dårlig økonomi.

Har du derimot god inntekt og lav gjeld, vil dette kunne bidra til at du får høyere kredittscore. Med høy kredittscore vil du kunne låne mer penger enn ved lav kredittscore, og du vil også kunne få lavere rentesats på lånet.

Hvordan finne beste lån uten sikkerhet?

Forbrukslån og andre lån uten sikkerhet kan ha ugunstige vilkår, for eksempel i form av svært høye renter. Det gjelder derfor å gjøre litt research, slik at du kan finne det beste lånet med de laveste rentene.

Ved å velge riktig lån kan du potensielt spare deg selv for mye penger. La oss se nærmere på noen av faktorene du alltid bør ta hensyn til.

Effektiv rente på lån uten sikkerhet

Noe du alltid bør sjekke i ethvert lånetilbud, er lånets effektive rente. Dette er renten som omfatter selve lånerenten, altså den nominelle renten, så vel som eventuelle avgifter. De fleste lån uten sikkerhet har både etableringsgebyrer, termingebyrer og lignende.

Totalt sett utgjør avgiftene og renten den totale kostnaden på lånet ditt. Du bør altså strebe etter å få et lån med lavest mulig effektiv rente. Jo lavere effektiv rente, jo bedre (billigere) er lånetilbudet.

Nedbetalingstid

Det kan også være lurt å tenke over nedbetalingstid når du søker om et lån uten sikkerhet. Dette gjelder også når du søker om lån til refinansiering uten sikkerhet. Kort nedbetalingstid vil gi litt høyere månedlige avdrag, men er også det billigste totalt sett.

Når nedbetalingstiden kortes ned, vil du også få færre utgifter til renter. Mange foretrekker likevel lang nedbetaling, siden det gjør lånet billigere å betjene fra måned til måned.

Sammenlign lån uten sikkerhet fra flere forskjellige banker

Enten du skal søle om refinansiering uten sikkerhet eller et vanlig lån uten sikkerhet, er det lurt å sammenligne tilbud fra mange ulike banker. Da blir det enklere å få oversikt over hvilke tilbud som faktisk er bra, og hvilke du bør styre unna.

Du kan enten bruke en sammenligningstjeneste, eller innhente tilbud fra én og én långiver. Det enkleste (og raskeste) vil naturligvis være å gå for førstnevnte alternativ. Da kan du få opp mange lånetilbud på én og samme nettside.

Bruk en lånekalkulator for å finne gunstige lån

Dersom du har mottatt lånetilbud eller innhentet informasjon om lånevilkår på andre måter, er det lurt å ta i bruk en lånekalkulator. Med en lånekalkulator kan du få bedre oversikt over hva lånet faktisk vil koste deg, og hvor mye du må betale hver måned.

I en lånekalkulator kan du legge inn lånebeløp, løpetid, antall terminer, lånets rente, eventuelle gebyrer og lignende. Deretter vil kalkulatoren fortelle deg hvor mye du sannsynligvis må betale på lånet hver måned.

Ved å ta i bruk en lånekalkulator slipper du enkelt og greit overraskelser.

Finn billigste lån uten sikkerhet i dag

Lån uten sikkerhet er et lån der banken ikke har pant i eiendeler tilhørende låntaker. Dette kan medføre høye renter og dyre gebyrer. Vær derfor obs på hvilke lånetilbud du eventuelt takker ja til. Det samme gjelder om du søker om lån til å refinansiere forbrukslån.

Bruk lånekalkulatoren du finner på siden vår, og finn billigste lån uten sikkerhet.

Laanekalkulator.no gir deg oversikt over total kostnad på lånet, renter og gebyr, effektiv rente, samt nedbetalingsplan. Vi kan vise for både annuitetslån og serielån.
Cookies på laanekalkulator.no